Kalknagels besmettelijk

Bijna alle volwassenen en kinderen hebben op de huid van de voet huidschimmels. De aanwezigheid van deze schimmels wil niet direct zeggen dat er een huidziekte moet optreden. Wanneer de huid gezond blijft en vooral de zogenaamde huidademing niet wordt verstoord, hebben de schimmels geen kans.
 

Kans op besmetting

In sporthallen en zwembaden is de kans op besmetting het grootst. Als de kleedruimten en douchen niet goed zijn gereinigd en gedesinfecteerd loopt een bezoeker een grote kans met een voetschimmel besmet te raken. De besmetting vindt plaats doordat huidschilders met besmettelijke schimmelsporen achterblijven op natte vloeren. Iedereen die daarna door datzelfde water of loop, heeft grote kans besmet te raken.

Niet alleen buitenshuis bestaat de kans op besmetting. Ook thuis in de badkamer kan iemand besmet raken. Dit kan door bijvoorbeeld een familielid komen die ook kalknagels heeft.
 

Besmetting voorkomen

Om besmetting / kalknagels te voorkomen kun je het volgende in de praktijk brengen:

▪ Draag iedere dag schone sokken, bij voorkeur katoenen of wollen sokken.
▪ Draag schoenen die ventileren en niet te nauw zijn.
▪ In doucheruimtes of kleedkamers kun je het best slippers dragen. Dit verkleint de kans op besmetting.
▪ Was je voeten zoveel mogelijk zonder zeep. Zorg er voor dat als je zeep gebruikt er geen zeepresten achterblijven op je voeten.
▪ Droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen.
 

 

Klik hier: voor producten tegen kalknagels!