Voetschimmel

Als je voetschimmel hebt is het zaak om dit te verhelpen, want de schimmel kan overslaan naar de teennagels. Het te vaak wassen van de voeten met zeep of onvoldoende afdrogen van de ruimte tussen de tenen kan een factor zijn die de kans op voetschimmel vergroot. Wat voetschimmel is en wat je kunt doen tegen voetschimmel lees je in dit artikel.
 

Klachten bij voetschimmel

Voetschimmel begint meestal met grijs-witte uitslag of huidschilfering tussen de twee kleinste tenen en kan zich over de hele voet uitbreiden. Als je last hebt van voetschimmel kunnen de onderstaande klachten worden ervaren:

▪ Blaasjes, kloofjes en velletjes op de voet.
▪ Heftige jeuk.
▪ Pijn.
▪ Bij zweten kan het een penetrante geur verspreiden.

 

Behandelen van voetschimmel

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel is goed te behandelen door iedere dag een half uur een watje met natuurazijntussen tussen de tenen te stoppen. Tussen de tenen is immers de plaats waar de voetschimmel vaak begint. In de meeste gevallen is de schimmel na een week weg. Je kunt verder het volgende doen:

▪ Was je voeten zoveel mogelijk zonder zeep.
▪ Afdrogen is natuurlijk belangrijk, maar vergeet vooral de huid tussen de tenen niet!
▪ Trek iedere dag schone sokken aan.
▪ Wissel geregeld van schoenen en draag ventilerende schoenen.
▪ Als je in zwembaden bent of bij sportclubs draag je het best badslippers.
▪ Azijn helpt om voetschimmel te behandelen. Lees bijvoorbeeld het artikel over kalknagels en azijn.

Het is belangrijk om de sokken en schoenen ook goed te reinigen. Ze moeten eigenlijk net zo goed worden behandeld als de besmette huid. De huidschilfertjes met schimmelsporen nestelen zich namelijk in de sokken en naden van schoenen. Een keer transpireren in een besmette schoen en de ellende begint vaak opnieuw.

 

Wanneer naar de huisarts?

Voetschimmel kan geen kwaad. In veel gevallen is het voldoende om deze te behandelen met de bovengenoemde tips. Als de klachten ernstig zijn kun je het best wel een bezoek brengen aan je huisarts. Bijvoorbeeld wanneer de huid rond de schimmelplek warm, rood en pijnlijk wordt.

 

 

Klik hier: voor producten tegen voetschimmel!